Pohanka lámanka BIO 1 kg

BIO
Neohodnoceno
79 Kč
Skladem (> 5 ks)

V posledních letech zaznamenala pohanka renesanci a stala se královnou zdravé výživy. Pochází z Číny a svůj název získala díky pohanským nájezdníkům: saracénům a tatarům, kteří rozšířili její semena do Evropy.

Nutriční hodnoty / 100g

Energetická hodnota 1425 kJ / 340 kcal

Tuky: 1,7g z toho nasycených: 0,3g

Sacharidy: 71g z toho cukry: 0,4g

Vláknina: 10g

Bílkoviny: 9,1g

Sůl: 0,01g

Detailní informace

Detailní popis produktu

Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitaminů skupinu B, cholin, rutin a tokoferol (E). Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Pohanka je ceněna pro vysoký obsah rutinu. Je obsažen hlavně v nati, slupkách a v semenech. Rutin má léčivý účinek na cévy v celém organismu. Vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. Proto je dobré jíst k pohance syrovou zeleninu. Pohanka obsahuje velké množství zinku, který posiluje obranyschopnost sliznic, zejména ve chřipkovém období. Snižuje tlak, hladinu cholesterolu, uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy, zmírňuje problémy křečových žil. Důležitým prvkem je také cholin. Regeneruje jaterní buňky po poškození chorobami a alkoholem. Pomáhá odbourávat nahromaděný tuk v játrech. Je cenným zdrojem vlákniny. Patří k bezlepkovým potravinám a je vhodná pro celiaky.

Pohanka se hodí do polévek, kaší, pomazánek, salátů, rizot, k zapékání, nebo jako příloha. Je nutričně i dieteticky výživná, lehce stravitelná.

Doplňkové parametry

Kategorie: Suroviny nejen na pečení
Hmotnost: 1 kg