Mouka žitná chlebová BIO 1,5 kg

BIO
Neohodnoceno
47 Kč
Skladem (> 5 ks)

Žitná mouka chlebová neboli „chlebovka“ se hodí především na klasický konzumní chléb například typu Šumava, na domácí chleba pro kváskový chléb, na pečení chleba v troubě, tmavé žitné pečivo, dalamánky, do perníkového těsta, pro žitný kvásek. Od roku 2020 také v BIO kvalitě. Je vhodná na pečení ve velkém v profesionálních pekárnách a gastro provozech i pro domácí pekárny.

Nutriční hodnoty / 100g

Energetická hodnota: 1420kj / 339 kcal

Tuky: 1,4g z toho nasycené: 0,13g

Sacharidy: 66,1g z toho cukry: 1,9g

Vláknina: 11,8g

Bílkoviny: 8,4g

Sůl: 0 g

Detailní informace

Detailní popis produktu

Žito je prastará obilovina, typická pro oblast Evropy. V dnešní době je vytlačováno pšenicí. Žitné produkty jsou však nutričně výživnější. Žitné klasy obsahují velký podíl minerálních látek. Žito má méně lepku než mouka pšeničná, proto se pro přípravu chleba standardně míchá s pšeničnou moukou v poměru 1:1, nebo v podílu 60 % žitné mouky na 40 % mouky pšeničné, případně jinak podle potřeby pekaře. Pokud není míchání a hnětení těsta žádoucí, anebo má těsto řidší konzistenci, je snazší zvolit pečení ve formě. Žitnou chlebovou mouku doporučujeme před mísením těsta provzdušnit prosetím přes síto. Těsto pak lépe kyne. Žitná mouka je tmavší než pšeničná. Standardně se nedělí na hladkou, polohrubou a hrubou, ale jen na klasickou chlebovou, celozrnnou, případně další produkty. Ideální pro pečení chleba z kvásku Žitná mouka udržuje vlhkost, díky ní je chléb šťavnatější i trvanlivější. Hlavně v případě pečení chleba z kvásku. Tato mouka je čistě přírodní produktem, bez fortifikace zlepšujícími přípravky jako některé komerčně prodávané mouky a směsi na pečení. Standardní trvanlivost 4 měsíce.

Doplňkové parametry

Kategorie: Suroviny nejen na pečení
Hmotnost: 1.5 kg